Bár lehet, hogy vannak, akik úgy gondolják, hogy még bőven ráérnek készülni a karácsonyra, én úgy vagyok vele, hogy már most el kell kezdeni a sütést. A tartósabb sütik könnyen kibírnak pár hetet. Persze, ha addig nem fogy el. :P
Imádom a szakácskönyveket, főleg a régieket. A legjobbak pedig azok, amik kézzel íródtak. Nálunk akad ilyen több is. Több generáción át öröklődő ereklyék. A dédimamám és az ükmamám receptjei mindig előkerülnek karácsonykor. Tele vannak jobbnál jobb, hosszú évek alatt összegyűjtött receptekkel. Ezekből a receptekből szemezgetek most nektek, hogy ötletet adjak pár jól eltartható süti elkészítéséhez.
A töltelékhez: dió, mák vagy lekvár, esetleg gesztenye
A margarint és a tejfölt jó habosra keverd ki, majd a liszttel gyúrd össze. Jobb, ha este meggyúrod és csak másnap sütöd meg. A tésztát nyújtsd ki vékonyra és szaggasd ki, hogy kis kifliket készíthess majd. Mi általában köröket szaggatunk, de lehet négyzet is. A lényeg, hogy beleférjen a tetszőleges mennyiségű töltelék. Én többféle ízesítéssel is kóstoltam már. Én A széleit dolgozd el, hogy ne folyjon ki belőle. Nem kell sokáig sütni, talán 10-15 percig 180 °C-on. Még melegen forgasd meg a cukorban.
Isler
Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, citromhéj, esetleg pár kanál tejföl, lekvár a ragasztáshoz, tetejére csokoládémáz
Gyúrj tésztát a hozzávalókból, ha nem áll össze, akkor add csak hozzá a pár kanál tejfölt. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Lehetőleg páros számú kör legyen. Ugyancsak 180 °C-on kb 10 perc alatt süsd aranysárgára. A kihűlt korongokból egyet-egyet ragassz össze, amíg el nem fogynak. A tetejére kenj csokimázat, de akár le is öntheted vele.

Hozzávalók: 40 dkg liszt, 20 dkg darált dió, 30 dkg margarin, 20 dkg cukor, citromhéj, esetleg pár kanál tejföl, lekvár a ragasztáshoz, tetejére csokoládémáz
Gyúrj tésztát a hozzávalókból, ha nem áll össze, akkor add csak hozzá a pár kanál tejfölt. Pogácsaszaggatóval szaggasd ki. Lehetőleg páros számú kör legyen. Ugyancsak 180 °C-on kb 10 perc alatt süsd aranysárgára. A kihűlt korongokból egyet-egyet ragassz össze, amíg el nem fogynak. A tetejére kenj csokimázat, de akár le is öntheted vele.
Most pedig jöjjön egy elsőre furcsa süti az elkészítési módja miatt. Viszont rettentő finom és rengeteget lehet belőle készíteni.

Hozzávalók: 1 kg liszt, 1 kocka margarin, 30 dkg cukor, kevés só, reszelt citromhéj, 2 tojás, 1/2 pohár tejföl, 1 cs. szalalkáli pici tejben
Gyúrj tésztát a hozzávalókból. Ez egy alap recept, készíthet mindenfélét. Nálunk például az egész rokonság imádja ezt a sütit és a kakaós változatát is. Könnyű elkészíteni. Ha megvan a tészta, akkor mindösszesen annyi a teendő, hogy húsdarálóval le kell darálni, csillagformával. Készítheted kör alakúra vagy hagyhatod csak egy csíknak, ahogy akarod. Sütőpapíron, Ugyancsak kb. 10 perc alatt 180°C-on kell megsütni. Az alját csokiba is márthatod.
Kellemes sütögetés!